2010. július 23.

10+1

Engem is utolért a könyvesbloggerek között taroló legújabb őrület, miszerint ajánlani kell 10+1 jó könyvet, majd továbbadni a labdát öt másik embernek. (Ezúton is köszönet pumának, szeeenek, sssajtnak és fickának, hogy nekem passzoltak.) Hát én annyira lassú reagálású vagyok, hogy szerintem már mindenki megírta a magáét ebben a témában, úgyhogy a továbbadás nem biztos, hogy menni fog, de olvasnivalót szívesen ajánlok.

1. Leonie Swann: Glennkill - Egy birkanyáj nyomoz pásztoruk gyilkosa után. Görbe tükör az emberről. Vicces és elgondolkodtató.
2. Richard Adams: Gesztenye, a honalapító (Watership Down) - Szintén állatos könyv (konkrétan nyulas), de annak ellenére, hogy a Móránál jelent meg vagy harminc éve, szerintem egyáltalán nem gyerekeknek való. Angliában alapmű (42. lett az ottani Nagy Könyv-szavazáson), nálunk szinte senki nem ismeri. Újrakiadásért ordít, addig is keressétek a (gyerek)könyvtárban.
3. Lengyel Péter: Macskakő - Emészthető, sőt kifejezetten élvezetes posztmodern regény, na ezt add össze. A történet egyik szála a 19. század végi pesti belvárosban játszódó bűnügyi történet - illusztrációként egy_ember blogját lehet nézegetni hozzá. De kriminél sokkal több, na egész megjött hozzá a kedvem, lehet, hogy újraolvasom. :)
4. Gordon Dahlquist: Az álomfalók (The Glass Books of the Dream Eaters) - Most csak annyit mondok, hogy erotikus viktoriánus steampunk kalandregény, és ha ez nem kelti föl az érdeklődéseteket, akkor fityisz. :) (A Molyon a magyar kiadást mindenki legfeljebb közepesre értékelte, én eredetiben olvastam, és ellenállhatatlannak találtam - lehet, hogy szar a fordítás?) Van folytatása is, de egyelőre csak angolul jelent meg (The Dark Volume), sajnos nem olyan jó, mint az első rész.
5. Cory Doctorow: Kis testvér (Little Brother) - Nemrég jelent meg magyarul, érdemes lecsapni rá. Felnőtteknek is ajánlott ifjúsági regény arról, vajon jó-e nekünk, ha minden lépésünket, mozdulatunkat, vásárlásunkat stb. figyelik. Vigyázat, a lázadó szellem ragadós!
6. Richard Yates: A szabadság útjai (Revolutionary Road) - Iszonyat kemény regény a házasságról, meg arról, hogy milyen kutya nehéz felnőni az ifjúkori elképzeléseinkhez saját magunkról. Nagyon ajánlott minden felnőtt embernek. (A Csernus is ezeket mondja, csak nem tud írni.)
7. Bernard Werber: A hangyák (Les Fourmis) - Ismét egy állatos, úgy látszik, ez a zsánerem. Nagyon érdekes, ahogy leírja, hogy látják (és szagolják) a hangyák a világot. Rejtélyek és nyomozás ember- és hangyavilágban egyaránt. A Konkrét Könyveket kéne zaklatni, hogy adják ki a második-harmadik részt is...
8. Günter Grass: A bádogdob (Die Blechtrommel) - No, ez is megérett az újraolvasásra, most csak annyit tudok mondani, hogy tíz éve, amikor olvastam, kiemelkedőnek találtam; aztán ha elolvassátok, és nem tetszik, fejbe verhettek vele, jó vastag.
9. A. S. Byatt: Mindenem (Possession) - Bölcsészszerelem, bölcsésznyomozás, nem csak bölcsészeknek.
10. Louis de Bernières: Don Emmanuel háborúja (The War of Don Emmanuel's Nether Parts) - Ha egy kicsit is megérintett Márquez, akkor ezt nagyon ajánlom, de ha nem, akkor is, mert azt leszámítva, hogy Dél-Amerika meg némi mágikus realizmus, nagyon más. Elsősorban nagyon vicces, aztán a következő részek - Señor Vivo és a kokainbáró (Señor Vivo and the Coca Lord), valamint a magyarul még meg nem jelent The Troublesome Offspring of Cardinal Guzmán - már sokkal szomorúbbak és mellbevágóbbak.
+1 (egyébként valaki árulja el, miért pont ennyi): Márton László: Árnyas főutca - Hogy a végére legyen még egy magyar, amit nagyon kevesen olvastak, pedig nagyon jó. Háborúról, elhurcoltakról, elesettekről, visszatértekről, emlékezésről.

Akik még nem írtak ilyen listát, de kíváncsi lennék a könyvajánlóikra: entropic, Pável, MC - és itt megáll a tudomány, mert már mindenki mást eltaláltak legalább egyszer a könyves bloggerek közül, akiket olvasok. Úgyhogy az a kérésem, kedves nem könyves bloggerek, hogy írjatok ti is ajánlót, aztán kérünk linket. :)

3 megjegyzés:

entropic írta...

Szia, köszi, hogy gondoltál rám, jólesik. :)
De azt hiszem, most kihagyom ezt a játékot, 10+1 könyvet nehezen találnék most hirtelen, ezért inkább nem írok listát. (épp olyan időszakom van, hogy semmi se tetszik olyan nagyon-nagyon, és még a régi kedvenceimben is csak csalódom.)

MC írta...

Szia, köszi, meg fogom írni. A Watership Down-t úton-útfélen citálják angol és amerikai könyvekben, filmekben, de nálunk tényleg senki sem ismeri. Bele kellene nézni. A Macskakő meg itt van a polcomon, a sürgősen elolvasandók között, kicsit előrébb veszem.

Juci írta...

entropic: megértem, nekem is napokig tartott, mire összeguberáltam a tizenegyet, nem mintha ne lenne sok könyv, ami nagyon tetszett, csak a fele nem jelent meg magyarul, a másik felét meg úgyis már mindenki olvasta. :)
MC, tök jó, köszi :) A Watership Downt kölcsön tudom adni, ha érdekel, sőt rajzfilmen is megvan, és azt kell mondjam, az is zseniális, bár nem váltja ki a könyv elolvasását persze, de azért önmagában is értékes. Hajrá Macskakő! :)