2010. január 1.

Australia

Ezt a filmet az a Baz Luhrmann szállítja nekünk, akinek a Leo-féle Rómeó + Júliát, a Moulin Rouge!-t és - ki gondolta volna? én nem - a Kötelező táncokat köszönhetjük. A rendező életműve nem is terjed tovább, de szerintem nincs miért szégyenkeznie. A legutóbbi filmje romantikus feelingjével és csakazértis-sztorijával a Kötelező táncokra emlékeztet, de a Moulin Rouge!-ból megörökölte az első számú ausztrál színésznőt, Nicole Kidmant, és hát a CGI is izmosabb, mint 1992-ben. (Nem mintha a táncos filmben sok számítógépes grafikára lett volna szükség. Anélkül is remek volt.)
Hosszú, de sodró lendületű, szórakoztató, sőt (bizonyos szomorú események ellenére) alapvetően vidám film az Ausztrália. A narrátor egy félig fehér, félig aboriginal származású kisfiú, Nullah, így egy picit naiv szemszögből ismerjük meg a sztorit. Jó volt a kissrác. Hugh Jackmant szintén teljesen elhittem a szőrös-szúrós-sármos Drover (marhahajcsár) szerepében, viszont Nicole Kidmannel voltak problémáim. Nyársat nyelt angol úrinőként remek volt, de az "átalakulást" már nehezebben hittem el neki. (Az sem segített, hogy Dezső ötpercenként felhívta a figyelmemet arra, hogy alighanem feltöltette a száját.) Egyébként jó színésznek tartom, de lassan elkezdhetnének az életkorához illő szerepeket adni neki. (Ebben a Hideghegy volt a mélypont, ahol egy húszéves lányt játszott 36 évesen. Jó, nem volt rossz, de az elv. Meg engem zavart.)
Említést érdemel még David Wenham (a kissé szerencsétlen Faramir A Gyűrűk Urából), aki nagyon meggyőzően adta az egyre szemetebb szemétládát.
A történetnek van történelmi háttere, de azért történelmi filmnek túlzás lenne nevezni, inkább romantikus kalandfilm a régi nagy klasszikusok szellemében (lásd a vége főcímet is), amiben bizonyos történelmi események is formálják hőseink sorsát. Finoman érinti a fehér és aboriginal kultúra közötti feszültségeket is, és bepillantást enged a nagy marhatartó gazdaságok életébe. De elsősorban egy kellemes, szórakoztató, feelgood film. Legalábbis bennem így maradt meg. Tízből mondjuk hat és fél (majdnem hét, csak NC miatt nem), de merem ajánlani.

1 megjegyzés:

HAri írta...

NC valóban kilóg a filmből, bár ha úgy veszem,miszerint nekem túl hollywoodias volt, akkor pont illett bele a modorossága.(nem)
Nem tudom miért, de nekem erős távolafrikai(dőlten) utóérzetem volt.