2011. május 25.

Roger Hargreaves: Mr. Bumm

Bumm úr vonzza a bajt: amerre jár, leesett, összetört, kicsorbult, kiömlött, elgörbült, tönkrement tárgyak kísérik útját. A munkaerőpiacon is nehéz helyzete van egy ilyen két lábon járó szerencsétlenségnek, mert az ügyetlenség kontraproduktív, és ezért semelyik munkáltató nem rajong. Ezért Mr. Bumm nyaralni megy, és addig töri a fejét (szó szerint), amíg meg nem találja magának a tökéletes foglalkozást.
Azt szeretem Roger Hargreaves kis könyvecskéiben, hogy fog egy pozitív vagy negatív tulajdonságot, és megmutatja, milyen hatással van az adott személy és a körülötte élők életére. Nem az a célja, hogy címkézzen vagy ejnyebejnyézzen; a kis mesékből legtöbbször tolerancia sugárzik, ahogy Mr. Bumm is igyekszik megtalálni a módját annak, hogyan kamatoztathatná kétbalkezességét. Az persze érezhető a mesékből, hogy kellemesebb együtt élni egy kedves, vidám, segítőkész emberrel, mint egy mogorva, lógó orrú vagy önző valakivel, de nem szájbarágósan tálalja a tanulságot Hargreaves.
Én nagyon szeretem ezeket az egyszerű, vastag vonalakkal megrajzolt, bumfordi figurákat. Csak ez az egy kötet volt a kezemben az Agavénál indult új sorozatból, de a fordítással elégedett voltam, a füzetke jelleg pedig már ismerős volt angliai au-pair koromból, ezért nem okozott csalódást. :) Olyan könyvek ezek, amelyeket szívesen adok a gyerekem kezébe vagy olvasok vele együtt (bár az ára, ha nem is borsos, azért nem elhanyagolható, de tudom, ennél kevesebbért nem nagyon lehet gyerekkönyvet sem kiadni).

Nincsenek megjegyzések: